Skolyoz'da Erken Teşhis
Merhaba Ağva'nın Sesi okuyucuları,
Sizlere bu yazımda çoğumuzun fark etmediği fakat vücut gelişimi tamamlanmadan tanısı konulması gereken Skolyoz hastalığından bahsedeceğim.
Normal ve sağlıklı omurga da, omurlar arkadan bakıldığında yukarıdan aşağıya düz bir şekilde uzanır. Skolyoz'da ise omurlar sağa ve sola doğru yer değiştirir. Duruş ve şekil bozukluğu ortaya çıkar. Bu hastalık kız çocuklarında daha sık görülür ve daha fazla ilerler.
Belirtilerinden bahsedecek olursak;
İlk belirtisi görüntü bozukluğudur. Bir omuz diğerine göre daha yüksekte olur. Bel kıvrımlarında ve gövdede asimetrik bozukluklar vardır. 50 derecenin üstündeki eğrilikler ise solunum sıkıntısına neden olabilir.
Peki bu Skolyoz nasıl oluşur, neden olur?
Skolyoz hastalarının çoğunda eğriliğin nedeni saptanamamaktadır. Fakat Skolyoz'a neden olan yapısal bozukluklara bakacak olursak; doğumsal yapısal bozukluk, sinir ve kas hastalıkları, omurga tümörleri, metabolik hastalıkların neden olabileceğini söyleyebiliriz.
Skolyoz önlenebilen bir hastalık olmasa da erken teşhis ve tedavi sayesinde bu problemin önüne geçilebilir. Bu yüzden her anne ve baba çocuklarını her ayda bir düzenli olarak kontrol etmeleri gerekir.
Yorum Gönder
Yorum yaparken:
1. Google (Gmail) hesabınız var ise direk yorum yazabilirsiniz.
2. Google (Gmail) hesabınız yok ise "Yorumlama biçimi" yazısının hemen yanındaki kutucuğa tıklayınız.
3. Açılan yerde "Adı/Url" tıklayarak "Adı" olan yere isminizi "Url" olan yeri ise ister boş bırakın isterseniz facebook adresinizi vb. adresler yazabilirsiniz. Ardından iste "Devam" tuşuna basarak yorumunuzu yazıp "Yayınla" tuşuna basarak sizde yorum yazabilirsiniz.
4. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
5. Aktif link bırakmayın. (Hemen silinir!)
6. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın lütfen.
Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise Soru Sor veya İletişim sayfalarını kullanınız.